Jídlem proti nachlazení

 

 

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/vegetables.jpg

Je známo, že v době, kdy je větší předpoklad k onemocněním jako je nachlazení, bolesti v krku i v kloubech, chřipka, angína a podobně, se totiž potvrzuje, že pro zdraví člověka je velmi důležité hlavně to, co jíme. Správně zvolený jídelníček může pomoci při prvních příznacích choroby, aby jí účinně předcházel. Stará receptura přirozených produktů je jednou z nejúčinnějších prevenci proti těmto běžných onemocněním. Například obyčejný křen, nebo cibule s medem ... hotový zázrak ...

 

 

KŘEN

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/kren3.jpg

 Má posilující účinek na obranyschopnost organismu. Obsahuje dostatek důležitých živin s antibiotickým účinkem. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je proto i výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně, chřipce. V případě nemocí spojených s kašlem, rýmou nám křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jako i v nosních dutinách, v plicích, průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se to známým slzením stejně, jako když krájíme cibuli. 

 

JAK NA TO...

Jablečný křen 

3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťáva z poloviny citronu. Vše promícháme podáváme k vařenému masu jako přílohu. 

Křenová šlehačka 

250 ml smetany na šlehání, 4 lžíce nastrouhaného křenu Ušleháme tuhou šlehačku, zlehka vmícháme do ní křen. Podává se jako šunkové rolky se šunkou nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka. 

Křen s medem 

Křen nastrouháme najemno a 2 lžíce křenu smícháme lžící medu. Užívat bychom měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u děti dávku raději o něco snížíme. Už za krátkou chvíli po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašlávat a lépe se nám dýchá.

 

CIBULE

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/cibule.jpg

 Účinným lékem proti nachlazení a následnému kašli je cibule. 

cibulový čaj 

Do hrnce dáme zkaramelizovat polévkovou lžíci cukru, zalijeme 2dl vody, špetku majoránky a povaříme s menší cibulí asi 10 min. Po přecezení pijeme horké, alespoň 3x denně. 

cibulový sirup 

Nakrájíme na kolečka 3 cibule. Postupně vrstvíme do nádoby a přesypy cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme, necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do sklenice. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách. 

cibulový čaj 

Do 200 ml vroucí vody na 5 minut dáme vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

 

MED

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/med1.jpg

 Při onemocnění je med doslova neocenitelný. Nejenže dodává tělu dostatek důležitých látek, energie, navíc na rozdíl od rafinovaného cukru, nezatěžuje náš organismus.

 proti kašli 

1 hrnek mléka, 1 žloutek, 1 lžička másla, 1 lžíce medu. Vše smíchat v teplém mléce a vypít. 

řepový med 

Z černé řepy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Užíváme: lžíci směsi 5 x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.

 

 

ČESNEK

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/cesnek.jpg

 Nejuniverzálnějším lékem se jeví česnek, který dokáže snadno zatočit s kdejakou chorobou. Je přírodní účinné antibiotikum. Česnek bychom měli v období zvýšeného výskytu infekce konzumovat co nejčastěji. Česnek si připravíme jako normální česnekovou pochoutku nebo přidáním do polévek, omáček či salátů. Jeho nepříjemný pach můžeme zmírnit tím, že se po jeho konzumaci napijeme mléka. 

Česnečka 

200 g brambor, 2 lžíce sádla, 12 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 2 cibule, svazek petrželky, toustový chléb, máslo. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, kořenovou zeleninu očistíme nakrájíme na tenké proužky a cibule na drobné kousky. V hrnci rozehřejeme sádlo, osmahneme na ní brambory se zeleninou a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Mezitím nakrájíme na kostky toustový chléb osmažíme ho na másle. Česnek oloupeme a prolisujeme do polévky, promícháme, přidáme nasekanou petrželku a osmažené toasty. 

Česnek se sádlem

Rozetřeš si pár stroužků česneku (nebo nastrouháme) a smícháš s vepřovým sádlem, upravíš si z toho "krém", no a celou tuto směs si namažeš na chodidla, obě, překryj si to ubrouskem a zavaž šátkem, ručníkem, ale tak, aby ti to drželo celou noc. Nejlepší je natřít si chodidla až v posteli. Ráno bude třeba pořádně vyvětrat pokoj. Nevím sice proč se to dává na chodidla, když byli krk, ale funguje to .....

 

 

CITRÓNY 

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/citrus.jpg

Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitamínu C. Nejlepší je, pokud podáváme vitamíny formou zvýšené konzumace citrónu, kysaného zelí i pomerančů. 

citrónové kloktadlo 

Vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citronu. Kloktáme a nakonec polkneme. Opakujeme 3x denně po dvě lžičky šťávy. 

teplá citronáda 

Šťávu v 2 citronů smícháme s 2 lžícemi třtinového cukru, zalijeme teplou vodou ve vysokém poháru. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období. 

citrónové rozinky 

Balíček rozinek dáme do malé misky a spaříme horkou vodou. Vymačkáme na ně šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout, nabobtnat. Vitamín C se naváže na hroznový cukr, pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" takových rozinek je skvělou prevencí proti infekci.

 

 

Domácí směs na posílení imunity dokonale aktivuje obranyschopnost těla

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/zazvorovy%20caj.jpg

 

Jakmile přijde zima, většinu lidí trápí virová infekce a nachlazení. Je to každoroční nepříjemnost, kterou je třeba včas řešit a nejlépe jí zcela předcházet. Jak ale na to? Především je důležité celoročně pečovat o svou imunitu, dobře se oblékat a nevystavovat se riziku prochladnutí. Kromě toho však můžete pro své zdraví udělat ještě více.

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/citrus.jpg

Stačí si připravit tuto směs přírodních surovin, které zaženou každou chřipku a nachlazení a podpoří vaše zdraví v zimních měsících. Budete potřebovat zázvor, citron a med. Tyto ingredience mají mimořádnou sílu a dokážou vás ochránit před nachlazením i zvyšovat imunitu těla.

Zázvor je bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, B6, C, E, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa a pyšní se i protizánětlivými a antioxidačními účinky.

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/med1.jpg

Budete potřebovat:

  • 120 gramů kořene zázvoru
  • 4 citrony
  • 150 mililitrů medu

Jak na to?

Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Zázvor dejte do misky a přidejte k němu 4 oloupané a na kousky nakrájené citrony. Promíchejte a přilijte rozpuštěný med.

 

Nyní si vezměte ponorný mixér a vše řádně promixujte, aby vznikla hustá homogenní směs. Tu přendejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Lék máte hotový.

Jak jej užívat?

Tento přírodní lék by měl být užíván jedenkrát denně. Dopřejte si jednu polévkovou lžíci a zapijte ji teplým nápojem. Zpočátku se vám možná bude zdát směs příliš silná a výrazná, ale na tuto ostřejší chuť si rychle zvyknete. Lahodnou směs můžete také snadno přidat do čaje nebo jiných horkých nápojů k dochucení.

Jaké budou výsledky?

Zázvorová směs dokáže výrazně posílit vaše zdraví a dodat vám sílu v boji proti nachlazení a virům. Mějte pevné zdraví! Postarejte se také o své blízké a podělte se s nimi o tento recept, který je skutečnou vitamínovou bombou a vynikající ochranou proti nachlazení!

Se zázvorem opatrně

I když je zázvor většinou dobře snášen, při vyšší konzumaci hrozí také nevolnosti, průjem, podráždění žaludku nebo pálení žáhy. Ve výjimečných případech se může vyskytnout také alergie na zázvor, která se projevuje dušností, brněním kolem úst, trávicími potížemi či bušením srdce.

Jakmile se u vás takové příznaky projeví, je nutné ihned vyhledat lékaře. Se zázvorem by měli zacházet opatrně také diabetici a ti, kdo užívají léky na snížení krvácivosti

 

 

 

"Babské RECEPTY" 

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/woman.jpg

Mrkvový sirup od kašle 

Do většího hrnce dáme 1/2 litru čerstvé mrkvové šťávy a 4 lžíce medu. Za občasného míchání zahustíme do sirupové konzistence, nevaříme. Bereme 1 lžičku 5x denně. Je to starodávný osvědčený recept na kašel a choroby průdušek. 

Pro unavená játra 

Při oslabení organismu jsou vždy nadměrně zatížena játra. Při infekci je třeba omezit všechny tučné, příliš kořeněná a smažená jídla. Naopak přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a také mrkev. 

Mrkvový tvaroh na játra 

Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g nízkotučného tvarohu a zřeďte 1 lžící kefíru. Dobře promíchejte. Můžeme ho osladit nebo trochu osolit, podle chuti. 

Mrkvové hranolky 

2 mrkve nakrájíme na malé hranolky, pokapeme šťávou z 1 citronu a 1 čajové lžičky olivového oleje. Jíme namísto slaných arašídů či chipsů. 

Když cítíte bolest v krku

 - Každé 2 hodiny rozkousat a sníst stroužek česneku, během dne vypít alespoň 3 šálky čaje z tymiánu 

- cucat kousek skořice nebo hřebíček během celého dne (přírodní dezinfekce) 

- Kloktat slanou vodou 

- Tvaroh rozmačkáme vidličkou a rozložíme rovnoměrně na hadřík, přiložíme na krk a překryjeme ručníkem. Necháme i půl dne, či přes noc. 

- Obklad na krk: vyždímat hadr namočený ve vlažné slané vodě, překrýt igelitem, na to suchý ručník. Nechat zabalené 2 hodiny. 

medvědí mléko 

Tento recept je pouze pro dospělé. Je výborný, velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice večer a ráno se cítíte jako rybička ve vodě. 

protichřipkový salát 

Ingredience: 500 g kysaného zelí, 2 mrkve, 1 větší jablko, 1 cibule, 1 pol.lžička strouhaného křenu, 1 zakysanou smetanu. Postup: kvašené zelí a cibuli nakrájíme, mrkev s jablkem nastrouháme, přidáme strouhaný křen a zalijeme zakysanou smetanou. Dobře promícháme. 

máslový čaj 

Bolest při spolknutí, pálení, škrábání v krku ... Tak tohle nejlepší zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme. 

zázvorový čaj 

10 g čerstvého strouhaného zázvoru vaříme 5 minut v 1 litru vody. Potom ho přes sítko vytlačíme. Do čaje přidáme šťávu z jednoho citronu nebo pomeranč, osladíme a pijeme horké. 

Kořeněná limonáda proti bolestem krku 

600 ml vody, 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, kousek celé skořice, šťáva z celého citronu, med .Dáme vařit vodu a koření do hrnce, přikryjeme a 10 min. pomalu vaříme (ne varem). Po uvaření scedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z celého citronu. Pijeme co nejteplejší.

Obklad ze sádla 

Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátna natřeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na ni nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila tenká vrstvička). Přikryjeme plátno dalším. Dáme na krk ovážeme teplým ručníkem či šálou. Do rána je po bolesti. 

Na dráždivý kašel 

12 vlašských ořechů, 1/2 l vody. Vyloupeme 12 vlašských ořechů a namočíme je do 1/2 l vody, necháme louhovat 4 hod., Pak je 1/2 hod. vaříme a vodu doléváme, aby bylo stále 1/2 l vody. Pijeme slazené medem nebo cukrem 3x denně šálek. Po dvou dnech začneme odkašlávat. 

čajová směs 

Čaj, který rozpouští hleny připravíte, pokud smícháte 40 g tymiánové natě, 30 g jitrocelových listů, 10 g kořene prvosenky a 20 g anýzu. Vrchovatou polévkovou lžíci této čajové směsi zalijte litrem vroucí vody a necháte 10 minut vyluhovat. Přeceděné pít denně 4 šálky.

Octové nebo vínové zábaly při horečkách

Vlněné ponožky namočte do studeného octového vodného roztoku nebo čistého vína (šest lžic octa na 1 / 2l vody). Ponožky vyždímejte a natáhněte si je na nohy. Na ně si dejte suché ponožky a lehněte si. Po asi 20min. zábal vyměňte. Stejně si můžete dělat vlažné vínové zábaly na čelo a spánky.