Super potraviny

Super potraviny jsou potraviny v přírodní formě, s výbornými vlastnostmi pro zdraví a vitalitu člověka, podporující imunitní systém, mající vysoký podíl živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu, proteiny, enzymy a antioxidanty.

K super
potravinám patří zejména ovoce, zelenina, bylinky a koření, obiloviny, luštěniny, ořechy a semena, mořské ryby a jiné potraviny, jako med, kefír, houby šitake.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Zelenina/zelenina.jpg

Přehled 100 nejlepších super potravin

acai bobule

  - Exotické bobule z pralesa jsou plné antioxidantů, pomáhají snižovat cholesterol a chrání kardiovaskulární systém.

ananas

  - Sladký lék obsahuje enzym bromelain, který pomáhá při trávení a chrání před bakteriemi a parazity ve střevech. Ananas pomáhá při obnově tkání svalů a kloubů.

aloe vera  

- Dužina z listů působí protizánětlivě a antibakteriálně. Detoxikuje a zbavuje tělo škodlivin, používá se zevnitř, ale i pro venkovní použití.

artyčoky

  - Obsahuje látku cynarin, která posiluje a ochraňuje játra. Preventivně působí i před vznikem žlučníkových kamenů.

avokádo

  - Má mnoho vitamínu a antioxidantů. Zvenku jako maska na suchou pleť, zevnitř na plodnost a potenci. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

lilek 

- Pomáhá srdci. Bojuje proti ateroskleróze, rakovině, cukrovce a zácpě. Vhodná potravina při dietách.

banány 

- Obsahuje mnoho draslíku a hořčíku. Je to energetická bomba pro sportovce. Obsahuje serotonin - hormon štěstí, proto bojuje proti depresi a špatné náladě.

bazalka

 - Má protizánětlivé a anitbakteriálne vlastnosti. Krásně voní, přidává se do salátů, k sýrům. Zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a uvolňuje křeče.

brokolice 

- Královna mezi zeleninou. Ničí rakovinné buňky a posiluje imunitní systém. Brokolici vařte jen krátce a nad párou, aby neztratila důležité vitamíny.

brusinky 

- Zázrak na močové cesty, obsahuje hodně vitamínu C. Prevence proti ledvinovým kamenům. Chrání imunitu.

camu camu 

- Načervenalé camu camu plody podporují imunitu, chrání před plicními infekcemi, chorobami dýchacích cest, užívají se i při vyčerpání.

česnek 

- Přírodní antibiotikum. Má silné antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky. Na imunitu, proti nachlazení, proti rakovině, snižuje krve tlak.

cibule

 - Podobné účinky jako česnek. Zmenšuje riziko aterosklerózy a trombózy, posiluje imunitní systém. Cibulí uvolníte hlen.

cizrna 

- Nejlepší stravitelná luštěnina. Neobsahuje lepek, výborné pro celiaky. Obsahuje hodně železa. Vhodný proti civilizačním onemocněním.

citróny 

- Zklidňuje rýmu, kašel, bolest v krku, snižuje horečku a bolesti hlavy. Citrónová šťáva působí zásaditě, pomáhá upravit překyselení organismu.

cuketa

 - Kladně ovlivňuje činnost ledvin, trávicích orgánů, také hladinu cholesterolu a krevního tlaku, odvodňuje organismus a čistí střeva. Vhodná při redukční dietě.

čaj bílý a zelený

 - Mají velké množství antioxidantů, proti stárnutí. Pročišťují organismus, dodávají energii, proti pocení, kožních nemocem, zubnímu kazu, onemocněním srdce.

třešně 

- Omlazují, čistí pokožku. Působí detoxikačně, odstraňují zácpu. Velkým zdrojem draslíku.

ostružiny

 - Proti rakovině, zejména proti rakovině prsu a rakovině děložního čípku. Čistí krev, bojují proti hemeroidům, na průjem a zánět střev.

červená řepa 

- Při léčení onemocnění jater a ledvin, proti rakovině. Usnadňuje léčbu chřipky, posiluje organismus, utišuje menstruační bolesti.

červené víno

 - V malé míře je lék. Pomáhá proti srdcovým chorobám, prodlužuje život, proti depresi.

čokoláda tmavá (kakao)

 - Obsahuje mnoho antioxidantů, působí jako antidepresivum a afrodiziakum. Snižuje riziko infarktu, dodá energii a vyrovnává krevní tlak.

borůvky 

- Bohaté na minerální látky, železo, hořčiny a vitamíny. Působí protizánětlivě, osvědčené jsou proti průjmu, utišuje zvracení, na imunitu, vylepšují zrak.

datle

 - Jsou vynikajícím zdrojem draslíku, dodávají nervem a mozku energii a svěžest. Stimulují spánek, pomáhají při usínání.

angrešt

 - Čistí střeva a zbavuje jejich odpadních látek, odvodňuje a působí močopudně. Podporuje tvorbu zdravé pokožky a vlasů.

fazole

 - Proti civilizačním chorobám, obsahuje hodně vlákniny. Fazole snižuje hladinu cukru v krvi, prospívá proti cukrovce, vysokému krevnímu tlaku.

fenykl 

- Proti kašli, na vykašlávání hlenů. Působí proti nadýmání, křečím, zácpě a překyselení. Má močopudný a detoxikační účinek. Afrodiziakum.

fíky

 - Revitalizují trávicí soustavu, jsou výbornou náhradou sladkostí, protože jsou sladké a neobsahují žádný tuk. Působí blahodárně na nervy a mozek. Zlepšují náladu.

goji 

- kustovnice čínská - Má v sobě hodně antioxidantů. Stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, chrání jaterní buňky. Na dlouhověkost, vitalitu, mozek, játra, trávení.

granátové jablko 

- Množství antioxidantů chrání před volnými radikály, čímž lze předcházet rakovině a srdečně-cévním onemocněním. Léčí hemeroidy, i křečové žíly.

grep

 - Snižuje hladinu cholesterolu, působí pročišťující a proti infekcím. Jadérka obsahují bioflavonoidy, které potlačují bakterie, viry, plísně.

hrách

 - Má výrazně omlazující účinky. Vysoký obsah vlákniny má detoxikační účinky, chrání trávicí trakt. Klíčící hrách obsahuje množství vitamínu C.

hřiby šitake 

- Obsahuje proti nádorové, antibakteriální a antivirové látky, upravuje krevní tlak, cholesterol či cukr v krvi, posiluje imunitu, působí proti rakovině.

hrozny 

- Pohár šťávy z červených hroznů je dobrou zbraní proti rakovině prsu. Podporuje detoxikaci střev a jater, působí proti stárnutí a vyhlazuje pokožku.

chia semínka 

- Dodává energii, duševní rovnováhu, vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselin, hodně antioxidantů, vápníku a vitaminu B. Nevhodné pro kardiaky a při nízkém tlaku.

křen

 - Působí antibakteriálně, usnadňuje vykašlávání, odhleňuje průdušky, podporuje trávení, působí močopudně a má vysoký obsah vitamínu C.

jablka

 - Obsahuje velké množství vitamínu C a látku kvercetin, která zabraňuje tvorbě rakovinových buněk.

ječmen

 - Díky rozpustné a nerozpustné vláknině působí příznivě trávicí trakt a na kardiovaskulární systém. Ze všech obilovin se nejvíce podílí na snižování cholesterolu.

jahody 

- Antioxidant. Jahody dezinfikují trávicí systém, ničí bakterie a viry, chrání nervové buňky a mozek.

jogurt

 - Bílý neoslazený jogurt dodává střevní flóře užitečné bakterie, pomáhá proti nadýmání a je vydatným zdrojem vápníku.

zelí 

- Vláknina obsažená v zelí se postará o správnou funkci střev, pomůže při zácpě a pro nízký obsah kalorií je vhodná pro lidi s nadváhou.

kardamon

 - Působí příznivě na trávení, tlumí nepříjemné pálení žáhy, má antiseptický a diuretický účinek. Pomůže i uklidnit nervy.

květák 

- Účinný proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporuje funkce kloubů a šlach, zpomaluje vypadávání vlasů, hojí záněty pokožky a sliznic.

kefír 

- Zvyšuje obranyschopnost organismu, dobrý na trávení, proti průjmům, snižuje chloesterol, reguluje krevní tlak, hojí různé ekzémy.

kapusta růžičková

 - Kdo má problémy se žaludkem, játry nebo ho trápí střevní problémy, měl by jíst právě kel. Kromě toho má v sobě hodně vitamínu C a podporuje imunitní systém.

kiwi 

- Na imunitu, zlepšuje zrak, stimuluje srdce, podporuje růst kostí, pomáhá zvládat stres a zvyšuje soustředění.

hřebíček

 - Koření se záhadnou chutí léčí nachlazení, bolest zubů, infekce dutiny ústní a potlačuje nesmělost.

kokos 

- Kokos udržuje vlhkost v pokožce, tvoří její ochranu podobně jako lidský maz, proto omlazuje. Doplňuje minerály, proto se používá i při lámání vlasů a nehtů.

konopná semena

 - Bojuje proti volným radikálům a předčasnému stárnutí, regeneruje poškozenou kůži, čistí střeva, prospívá svalům. Působí protizánětlivě.

kurkuma

 - Koření žluté až oranžové barvy, kořenité vůně a mírně pálivé chuti se kromě uplatnění v kulinářství používá k léčení ran, zánětů a rakovinových nádorů.

mák

 - Nejvýznamnější zdroj vápníku pro pevné zuby, kosti, vlasy, či nehty. Obsahuje všechny důležité látky na podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

maliny 

- Chutné plody obsahují vitamíny, zejména provitamin A, C a B, organické kyseliny, antioxidanty a pektin. Na pěknou pokožku, štíhlou linii, lesklé vlasy a krásné nehty.

mandle

 - Královny mezi ořechy. Obsahují zejména vápník a hořčík. Podporují imunitu a sexuální zdraví. Tip: konzumujte pouze čerstvé mandle ve slupce.

mango

 - Vitamínová bomba pochází z Indie. Sladké ovoce vylepšuje trávení, je prevencí proti rakovině, čistí a zjemňuje pleť - udělejte si masku proti akné a nečistým pórům.

meruňky

 - Jezte čerstvé nebo sušené meruňky. Meruňkám se připisuje dlouhověkost obyvatel pohoří Karakoram. Spaluje tuky, zvyšuje vitalitu, zpevňuje kůži i vlasy.

meloun červený 

- Meloun - bohatý na vodu (obsahuje až 90%) a antioxidanty, v létě osvěží i nasytí. První pomoc na spálenou pokožku, pomáhá i na cévy a krve oběh.

maso krůtí a kuřecí

 - Drůbeží maso dodá tělu bílkoviny, je zásobárnou draslíku, hořčíku, zinku a selenu, důležitým zdrojem železa a vitamínu B12.

máta

 - Mentol má výrazně antiseptické a lokálně anestetické vlastnosti. Odstraňuje plynatost, křeče, pomáhá při potížích horních cest dýchacích.

med a propolis

 - Má antioxidační, imunostimulační a protizánětlivé účinky, tiší kašel a bolest v krku, zastavuje předčasné stárnutí buněk, zlepšuje spánek.

mořské řasy 

- agar, aramu, nori, kelp, wakame - Jsou vysoce koncentrovaným zdrojem živin. Mají antioxidačný, protirakovinný, proti plísňový účinek, jsou zásadité a pomáhají redukovat metabolické překyselení organismu.

mořské ryby

 - losos, tuňák, sardinky, makrela - Obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Chrání před srdečně-cévními a nervovými onemocněními, jsou důležité pro mozek a oči. Doporučené i pro budoucí maminky.

mrkev

 - Mrkev posiluje zrak, kromě toho betakaroten chrání srdce a cévy, působí protizánětlivě a zpomaluje stárnutí organismu a pokožky.

noni 

- Noni prospívá psychice, bojuje proti plísním a bakteriím, pomáhá při detoxikaci, regeneraci a cukrovce, upravuje hormonální systém, zvyšuje celkovou výkonnost.

ocet jablečný 

- Udržuje štíhlou linii, spolu s vodou odstraňuje plak a bakterie, které zapříčiňují pach z úst. Obklady z octa pomohou při zbavování se bradavic.

olivový olej

 - Obsahuje vitamín E, vápník, železo, ale také účinný antioxidant, který snižuje riziko rakoviny a zvyšuje energii!

oves

 - Dobrým zdrojem vlákniny, proti zácpě, na nervový systém, pomáhá při zánětech sliznice žaludku a střev.

paprika

 - Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Beta karoten posiluje buňky a brzdí proces stárnutí.

rajče

 - Nízký obsah kalorií, ale i výborný pomocník při boji s rakovinou a jako prevence před infekčními chorobami. Šťáva je dobrá proti únavě a bolestem hlavy.

pažitka 

- Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.

pór 

- Proti trávicím obtížím, nadýmání, střevním potížím, nechutenství, ale i na srdce a cévy.

pohanka

 - Pohanka chrání cévy, léčí revma. Je vhodná i na odkyselení organismu.

pomeranč 

- Jedinečný prostředek na uklidnění nervové soustavy, uvolňuje nahromaděný stres, frustraci, po fyzické stránce pomáhá při hubnutí.

pšenice

 - Královna mezi obilovinami, pomáhá při vyčerpání, únavě, léčí chronické nemoci, zácpu a doplňuje potřebné živiny.

quinoa semena 

- Potravina velmi podobná Amaranth, přirozeně bezlepková. Má velkou výživovou hodnotu. Počítá se s nimi jako se stravou pro kosmonauty.

rakytník 

- Údajně má desetkrát více vitamínu C než pomeranč. Dodá energii, působí proti chřipce a únavě.

kmín

 - Podporuje chuť k jídlu i trávení, je výborným lékem proti nadýmání. Zlepšuje krvetvorbu, dezinfikuje střeva a usnadňuje vykašlávání.

ředkev

 - Oblíbená miniaturní kořenová zelenina ničí bakterie, uvolňuje hleny, mírní kašel, zmírňuje pálení žáhy, odstraňuje zácpu a plynatost.

rýže hnědá 

- Pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva, zabraňuje srdečním onemocněním, reguluje hladinu cukru v krvi.

pískavice řecké seno

 - Působí příznivě na žaludeční a střevní činnost. Snižuje horečku, pomáhá při bušení srdce a chrápání, napomáhá látkové přeměně.

sladké brambory

 - Mají pozitivní vliv na zdravou pleť, zrak, srdce a plíce. Tradiční čínská medicína věří, že ohřívají žaludek, posilují vnitřní orgány a podporují energii čchi.

švestky

 - Svým působením pročišťují organismus, zbavují ho toxických odpadů a kyseliny močové, což je zvláště důležité při léčbě dny a revmatismu.

slunečnicová semena

 - Má pozitivní vliv na pokožku, vlasy a nehty, uklidňuje nervy a podporuje tvorbu svalové hmoty.

sójové boby 

- Aktivizuje metabolismus bílkovin, regeneruje vazivové tkáně, zlepšuje koncentraci a paměť.

spirulina

 - Modrozelená řasa má protivirový účinek, zvyšuje imunitu i tím, že zlepšuje střevní mikroflóru.

šalvěj 

- Má krve čisticí a protizánětlivé účinky. Léčí nemoci střev, krvácející vředy žaludku a dvanáctníku a záněty žaludku. Je výborná při ženských onemocněních.

šípky 

- Zvyšují odolnost organismu vůči infekcím, chrání močové ústrojí, povzbuzující prostředek při rekonvalescenci, při špatně se hojících ranách.

skořice 

- Je afrodisiakum. Pomáhá při cukrovce, snižuje hladinu cholesterolu, mírně snižuje krevní tlak, podporuje prokrvení sliznice žaludku, pomáhá při nadýmání.

čočka

 - Čočka obsahuje třikrát více vápníku než obiloviny a sedmkrát více železa než špenát, je lehce stravitelná, výborně čistí střeva, pomáhá proti zácpě.

špalda 

- Špalda pomůže s migrénami, snižuje riziko cukrovky typu II, kardiovaskulární choroby, a pomoci ženám vyhnout se žlučovým kamenům a rakovině prsu.

chřest 

- Pomáhá ledvinám, čistí krev, je to afrodiziakum, bohatá na kyselinu listovou, železo a vápník, pro budoucí maminky je ideální zeleninou.

špenát 

- Je bohatým zdrojem kyseliny šťavelové, která váže vápník. Pro budoucí maminky na ochranu plodu, pro lidi po padesátce na zrak. Pro ostatní zdrojem energie.

dýně 

- Je lehce stravitelná, při redukční a diabetické dietě jako stvořená, odbourává tuky a pročistí tělo. Velmi zdravé jsou i jadérka dýně.

okurka

 - Málo kalorií, vhodná při hubnutí, v létě osvěžující, vhodná i na péči o pokožku. Stahuje a čistí póry. Okurka je zásaditá zelenina, zabraňuje překyselení organismu.

vlašské ořechy 

- Je bohatým zdrojem energie, hodně vlákniny a vitamínu E podporují snižování cholesterolu. Díky B vitaminem jsou dobrou potravou pro mozek a nervy.

zázvor 

- V Číně ho bylinkáři předepisují jako účinný lék na vykašlávání při nachlazení a chřipce. Považují ho za výborný stimulátor krevního oběhu, přičemž zahřívá tělo.

zelený ječmen 

- Zelená potravina reguluje trávení, obnovuje pleťové buňky, chrání před kardiovaskulárními onemocněními, dobré účinky i na kožní onemocnění, akné, psoriázu.

 

 

http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/zelenina2.jpg

 

 

 https://www.nazdravie.sk