Charakteristika nejběžnějších druhů zelenin

 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/zelestavy2.jpg

Mrkev

 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/mrkev.jpg


Nejbohatším zdrojem provitaminu A - karotenu je syrová mrkev. Obsahuje i hodne vitaminu B, C, D, E a K. Z minerálních látek obsahuje organicky vázaný vápník, hořčík, železo, fosfor, křemík a síru. Mrkvová šťáva je účinným prostředkem prevence nemocí, protože zvyšuje odolnost organismu. Je základní složkou většiny léčivých zeleninových šťáv. Karoten obsahuje žluté barvivo, které se během pití mrkvové šťávy dostává i do kůže a zbarvuje ji do žluta. Je to jen přechodný, neškodný zjev, který po nějakém čase samovolně vymizí.
Pro svůj obsah vitamínů, enzymů a minerálních látek je mrkvová šťáva doporučená během těhotenství, kdy by se jí mělo vypít až 1-2 litry. Budoucí matky mají po takové kúře normální lehký porod a jejich děti jsou zdravě vyvinuté. Příznivý je vliv surové mrkvové šťávy i na kožní, žaludeční a oční choroby. Při náboru žáků do leteckých učilišť v USA byly mnozí kandidáti odmítnutí pro chybu zraku. Po kúře se surovou mrkvovou šťávou byli někteří shledáni schopných a byli přijati na učiliště.
Mrkvová šťáva je účinným prostředkem iv některých případech ženské neplodnosti. Největší její význam je v prevenci a léčení nádorových onemocnění.

 


Červená řepa 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/cerrepa2.jpg


Přestože obsahuje jen malé množství železa, je pokládána za výborný hemopoetický prostředek. Obsahuje provitamin A a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek obsahuje kromě železa draslík, hořčík, síru, fosfor. Zbavuje organismus toxických látek. Je účinným prostředkem proti chudokrevnosti, menstruačním poruchám, vysokému krevnímu tlaku, revmatismu, klimakterickým potížím a v kombinaci s jinými šťávami i proti rakovině.

 



Brambory

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/brambor2.jpg


Kromě škrobu a bílkovin obsahují brambory vitamín C, B a K, jakož i minerální látky: vápník, draslík, železo a hořčík. V naklíčených bramborách a jejich zeleně zbarvených částech je toxický solanin. Tyto části třeba před použitím odstranit. Naproti tomu obsahem alantoinu je brambora účinným prostředkem při léčení a prevenci paradentózy. I roky trvající paradentóza se přikládáním surového bramboru na zanícené a často hnisající dásně rychle zlepší a postupně i vyléčí. Syrová bramborová šťáva v kombinaci s mrkvovou šťávou je lékem proti revmatu, ischiasu, strumy a rozedma plic - emfyzému. Surová bramborová šťáva je výrazně zásadotvorná. To vysvětluje její příznivý léčivý účinek při překyselení žaludeční šťávy a celého vnitřního prostředí.
Vařením se brambory, podobně jako i ostatní zeleniny a ovoce, stávají kyselinotvornými.



Okurky

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/okurka2.png


Významný je močopudný účinek okurek. Obsahují draslík, sodík, vápník, křemík, fosfor a chlor. Podporují činnost jater, žlučníku a střev. Léčí vysoký a upravují nízký krevní tlak. Mají detoxikační účinek a příznivě ovlivňují i nemoci kůže, vlasů a nehtů.


Zelí

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/zeli.jpg


Listy zelí obsahují draslík, síru, železo a vápník, jakož i selen, který má protirakovinný účinek. Jsou bohaté na vitamín C, B, E a provitamin A. Její šťáva v kombinaci s mrkvovou je účinným lékem při žaludečním a dvanácterníkových vředu, při zácpě, paradentóze, kožních chorobách a při prevenci nádorových onemocnění.





Celer

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/celer.jpg


Tato zelenina je nejen potravou, ale má také výborné léčivé účinky. Svým obsahem organicky vázaného sodíku udržuje vápník v tekutém stavu a tak mu zabraňuje usazovat se v tepnách, shybech, ledvinách a žlučníku. Obsahuje i hodně hořčíku, železa a draslíku. Z vitamínů obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin C. V kombinaci s mrkvovou šťávou zabrání vzniku osteoporózy, revmatizmu, astmatu, křečových žil, hemeroidů a dalších onemocnění.



Hlávkový salát

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/salat.jpg


Z minerálních látek obsahuje železo, hořčík, draslík, vápník, fosfor, síru a křemík. Z vitaminů jsou v něm přítomny provitamin A a vitamin C. V kombinaci s mrkvovou a jinými šťávami je dobrým močopudným a krvetvorným prostředkem a lékem proti žaludečním chorobám. Jeho výživná hodnota je sice malá, ale pro svůj obsah chlorofylu a vláknin patří mezi oblíbené a zdravé zeleniny.



Petržel

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/petrzel.jpg


Obsahuje vápník, draslík, fosfor, hořčík, mangan a vitamin C. V kombinaci s mrkvovou šťávou, ve směsi se salátovou, špenátovou a celerovou močopudný účinek a léčí ledvinové a oční choroby, jakož i menstruační poruchy. Výhodné je ho používat jako náhradu místo často škodlivého koření.

 

Špenát

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/spenat2.jpg


Je bohatý na vitamin C a E. Obsahuje železo a kyselinu šťavelovou. Železo ze syrového špenátu se snadno vstřebává a dostává se do krevního barviva, hemoglobinu. Z vařeného špenátu může vstřebat jen v nepatrném množství. Vařením se kyselina šťavelová váže s vápníkem a tvoří s ním nerozpustnou anorganickou sloučeninu, která se hromadí v ledvinách v podobě ledvinových kamínků. Půl litru surové špenátové šťávy denně odstraní v krátkém čase i nejúpornější zácpu, která způsobuje řadu nejvážnějších onemocnění.


Rajčata

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/rajcata2.jpg


Obsahují sodík, draslík, hořčík a železo.
Z vitamínů jsou bohaté na provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin C. Obsahují také kyselinu jablečnou, citrónovou a něco kyseliny šťavelové. Tyto kyseliny, dokud jsou organicky vázané, jsou potřebné při látkové výměně. Když se rajčata uvaří nebo konzervují, vážou se tyto kyseliny s vápníkem a vytvářejí močové kamínky v ledvinách a v močovém měchýři. Čerstvá surová rajčatová šťáva je zásadotvorná. Je to zdravý občerstvující nápoj.



Česnek

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/cesnek.jpg


Obsahuje vitaminy A, C, D a vitaminy skupiny B i různé éterické oleje. Z minerálních látek jsou v něm přítomny draslík, vápník, chlor a hořčík. Česnek také antibakteriální účinek, podmíněný obsahem fytoncidů. Úspěšně se používá proti střevním parazitům, proti vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze, žaludečním, střevním a ledvinovým chorobám. Rozřezaný, zaoblený stroužek česneku, přikládán na dásně má přímo zázračný účinek při paradentóze. Tyto blahodárné účinky česneku se uplatní pouze v syrovém stavu. Různé přípravky z česneku, jako pilulky, kapsle, tabletky, kapky, jsou bezcenné.



Cibule

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/cibule2.jpg


Z minerálních látek obsahuje cibule vápník, fluor, železo, sodík a draslík. Baktericidní účinek cibule způsobují fytoncidy, rostlinné antobiotiká. Její účinky jsou podobné jako u česneku. Fialová - lahůdková cibule je méně ostrá. Je vhodné užívat ji k dezinfekci ústní dutiny. Takto chrání před nemocemi horních cest dýchacích.



Zelená paprika

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/paprika3.jpg


Obsahuje mnoho vitamínu C, kromě toho i vitaminy skupiny B a provitamin A. Pro svůj obsah křemíku se užívá k léčení lámavosti nehtů, vlasů a onemocnění kůže. V kombinaci s mrkvovou a špenátovou šťávou je dobrým prostředkem proti nadýmání a střevním křečím.

 

Chřest

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/Chrest.jpg


Močopudný účinek chřestu způsobuje obsah alkaloidu asparaginu. Chřestová šťáva spolu s mrkvovou, Řepná a okurkovou podporuje léčení revma, zánětu nervů, cukrovky, chudokrevnosti a prostaty.



Ředkvička

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/redkvicka.jpg


Obsahuje hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor a síru. Fytoncidní látky, které ředkvičky obsahují, rozpouštějí hlen a hojí nemoci zažívacího traktu a průdušek, jakož i choroby jater a nervů. Je bohatá na vitamin C a vitaminy skupiny B.



Pampeliška

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/pampeliska.jpg


Šťáva z pampelišky obsahuje draslík, vápník, sodík, hořčík a železo. Z vitaminů jsou přítomny provitamin A, vitamin B, C a D. Je dobrým prostředkem proti chudokrevnosti, osteoporóze, nemocem jater, močového měchýře. V těhotenství zabrání vzniku zubního kazu a podporuje tvorbu kostí dítěte. Šťáva se připravuje z listů a kořenů pampelišky. Jelikož je zásadotvorná, neutralizuje překyselení organismu. Mléčná šťáva z utržené stonku pampelišky odstraňuje kožní bradavice. Nejvhodnější je kombinace pampeliškový šťávy s mrkvovou. V kombinaci s Řepná šťávou je účinná proti paradentóze a menstruačním potížím.

 

Kopřiva

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/kopriva2.jpg


Obsahuje, tak jak zelené listy vůbec, chlorofyl, fytoncidy, vitamíny C, B a provitamin A jakož i kyselinu mravenčí a křemičitou. Je dobrým prostředkem proti revmatickým chorobám a chudokrevnosti.

 

Endivie - čekanka (Štrbák)

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/cekan%20puky.jpg


Je příbuzná pampelišce a má i podobné složení. Její obsah provitaminu A je ještě vyšší. V kombinaci šťávy z endivie s mrkvovou, celerovou a špenátovou je tato směs účinným prostředkem proti zrakovým chybám. Po kúře touto šťávou se v mnoha případech nápadně zlepšil zrak. Předpokladem úspěchu však je vyloučit všechny škodliviny z každodenní stravy. Tato šťáva se předepisuje také proti chudokrevnosti, chorobám srdce, jater a žlučníku, jakož i alergickým chorobám - astmatu, senné rýmě.



Dýně

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/dyne.jpg


Z minerálních látek, které obsahuje dýně, je nejdůležitější zinek. Je potřebný pro řádnou funkci prostaty, urychluje hojení ran, aktivizuje enzymy a vitamin A. Obsahuje také železo a vitamíny skupiny B.

Kopr - fenykl

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/kopr.jpg


Je vhodnou náhradou za různé škodlivé koření. Zabraňuje vzniku ledvinových kamínků a brzdí vytváření střevních plynů. Je příbuzný celeru, však příjemnější, sladší chuť. Ve směsi se šťávou mrkve a červené řepy se užívá proti chudokrevnosti a menstruačním potížím.

 

Pastinák setý

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/pastinak.jpg


Je podobného složení jako petržel, ale obsahuje i síru, křemík a chlor. Proti plicním chorobám - zápalu plic, plicní roz
edmě a tuberkulóze se doporučuje pití Pastinákovy šťávy, připravené z listů a kořenů. prý příznivý účinek i při léčení duševních chorob. Lesní pastinák je jedovatý!



Topinambur (sladký brambor)

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/topinambur.jpg


Obsahuje alkalické minerální látky, především draslík. Jelikož obsahuje inzulín, je vhodnou zeleninou i pro diabetiky. Jeho šťáva se pije v kombinaci s mrkvovou šťávou.

 


Fazolové lusky

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/fazole2.jpg


Obsahují látky, které spolu se šťávou z mrkve, hlávkového salátu, kapusty, červené zelí a špenátu napomáhají zotavení slinivky diabetiky, který pak může znovu dodávat inzulín, potřebný pro zpracování krevního cukru. Předpokladem však je vyloučit ze stravy koncentrované polysacharidy, neboli bílý cukr, jakož i potraviny živočišného původu.

 



Brokolice

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/brokolice.jpg


Je u nás zatím poměrně málo rozšířená, ačkoli by si zasloužila zvýšenou pozornost zahrádkářů. Je bohatá zvláště na vitamín C, jehož je v brokolici více než v citrónu a jiných citrusových plodech. Z vitamínů je tu ještě provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin E. Její protirakovinný účinek se připisuje obsahu enzymů a stopového prvku selen. Brokolice se nejlépe hodí k přípravě zeleninových salátů.



Hřiby

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/hrib.jpg


Z minerálních látek obsahují hřiby železo, síru a měď, vitamin A, vitamin D a vitaminy skupiny B. Minerální látky aktivizují enzymy, potřebné pro transport kyslíku a metabolismus železa. Hřiby se hodí do zeleninových salátů. Konzumujeme jen takové druhy hub, o kterých bezpečně víme, že nejsou jedovaté.