http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/herbs.jpg

 

Byliny na nemoci

 

Byliny se užívají již po celá staletí. Jejich účinky znali už naši pravěcí předci. V dnešní době se setkáváme s bylinami v podobě čajů, mastí, tinktur, extraktů aj. Ve fytoterapii (léčení nemocí rostlinami) se běžně používá kolem 500 bylin.

 

Přehled některých bylin

Anýz vonný

Odstraňuje plynatost, zklidňuje křeče zažívacího traktu, pozitivně ovlivňuje činnost dýchacích cest.

Bez černý

Květy se používají jako močopudný prostředek. Plody působí jako utišující prostředek proti migréně.

Bříza bělokorá

Používá se při zánětech močových cest a kloubů, při vypadávání vlasů a revmatismu.

Černý jeřáb

Jedná se o bylinu, která snižuje krevní tlak.

Divizna velkokvětá

Divizna velkokvětá se používá při zánětech dýchacích cest a při suchém kašli.

Dub letní

Pozitivně působí na křečové žíly a hemeroidy.

Dobromysl obecná

Dobromysl se používá do jídla pro zlepšení chuti nebo při poruchách trávení.

Heřmánek pravý

Má dezinfekční, protizánětlivé a uklidňující účinky. Urychluje hojení otoků a akné. Uvolňuje křeče.

Ibišek sudánský

Ibišek se používá do čajových směsí, slouží ke zlepšení chuti i barvy.

Jmelí bílé

Má vliv na srdeční činnost, snižuje krevní tlak.

Kopřiva dvoudomá

Posiluje organizmus. Používá se na špatně se hojící rány, ekzémy i jako vlasové tonikum.

Kozlík lékařský

Tato bylina se používá při stresech, nespavosti, nervovém podráždění a bolestech hlavy.

Lékořice lysá

Ulehčuje odkašlávání. Působí protizánětlivě na žaludek a střeva.

Lípa srdčitá

Používá se jako potopudný prostředek při nachlazení. Zlepšuje trávení a zvyšuje vylučování moči.

Máta peprná

Máta peprná zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče zažívacího ústrojí.

Mateřídouška obecná

Používá se při zánětech v ústech, nehojících se ranách, poruchách trávení a plynatosti.

Meduňka lékařská

Pozitivně působí při nadýmání, migréně, nespavosti, nervových problémech nebo bolestivé menstruaci.

Podběl lékařský

Tato byliny se používá při onemocnění dýchacích cest, kašli a astmatu.

Růže šípková

Šípky jsou zdrojem vitamínu C. Používá se při nachlazení nebo jako močopudný prostředek.

Řebříček obecný

Podporuje hojení a působí protizánětlivě. Užívá se k posílení organizmu.

Šalvěj lékařská

Bylina se používá při zánětech dutiny ústní a hrtanu.

 

 http://mirazood.sweb.cz/oz/pazitka.jpg

 

Koprem posílíte fyzičku, libečkem vyčistíte tělo

Pažitka podporuje trávení

Pažitka je bylinka příbuzná s cibulí a česnekem, má dlouhé trubkovité listy a fialové paličky květů. V kuchyni se v drtivé většině používá čerstvá ke zdobení pokrmů, dají se s ní však skvěle dochutit brambory, pomazánky, vejce, ryby i různé druhy studených i teplých omáček.

Pažitka výborně podporuje trávení a obsahuje velké množství vitamínu A a E, minerálních látek. Pokud si ji však vysadíme na zahrádce, dokáže některé ostatní rostliny ochránit před plísňovými chorobami a mšicemi.

Petržel posiluje imunitu a pomáhá ledvinám

Léčivé účinky petržele objevili lidé už ve středověku. Postupem času se z této bylinky stal velmi důležitý estetický i chuťový doplněk většiny domácích jídel. Známe petržel kadeřavou (kudrnku), hladkolistou a petržel kořenovou. Zatímco kudrnka se používá hlavně do polévek a salátů, z hladkolisté petrželky můžeme uvařit čaj, který povzbuzuje chuť k jídlu. Kořenovou petržel můžeme využít tradičně do polévek, avšak čaj z jejich listů ulevuje revmatikům, při těhotenských nevolnostech či při žaludečních vředech.

Celkově petržel zlepší činnost ledvin, močového měchýře a močových cest. Odvar z této byliny posílí imunitu, a navíc její žvýkání vyčistí dech a skryje zápach česneku.

Kopr zlepšuje fyzičku a odstraní plynatost

Pronikavou vůni kopru zajišťují éterické oleje, proto je potřeba uskladňovat ho v uzavřené nádobě. Ve starém Egyptě jej užívali k odstranění bolestí hlavy. Římané věřili, že zlepší jejich fyzičku, proto si s ním mladí gladiátoři masírovali svaly. Je první známou dopingovou rostlinou a obsahuje velké množství vitamínu C.

Kopr vonný, který roste na většině českých zahrádek, odstraní plynatost a zlepšuje trávení. V Česku se z něj tradičně vaří klasická koprová omáčka. Velkou roli však tato bylina hraje například i ve stále oblíbenějším předkrmu, lososovém tataráku. Rozumí si v kombinacích s čerstvou zeleninou, smetanou a dýní.

Libeček vyčistí organismus

Libeček je jednou z nejaromatičtějších bylinek, proto s ním musíme zacházet velmi opatrně.  Je typický svou sladkou chutí, která záhy zhořkne. Přezdívá se mu rostlinné maggi a nadneseně by se dalo říct, že tato rostlina dělí lidstvo na dvě skupiny, jedni ho milují, druzí nenávidí. V Evropě má libeček celkem velkou tradici. V klášterech byl používán k výrobě bylinných likérů, jako koření, ale i jako lék.

V současnosti se používá hlavně čerstvý, nadrobno nasekaný, k dochucování. Zlepšuje trávení, pomáhá při nechutenství, plynatosti a při potížích se žaludkem a žlučníkem. Odvar z libečku má výrazné močopudné účinky, díky kterým pomáhá celkově vyčistit lidský organismus. Uleví tak při revmatu, artróze i lidem trpícím dnou.

Bobkový list sníží krevní cukr

Ve starém Řecku a Římě byla tato bylina symbolem moudrosti a slávy. Vavřínem korunovali olympijské vítěze, krále i vojevůdce. Bobkový list svou chuť uvolňuje velmi pomalu, proto se používá sušený a přidává se hned z kraje vaření. Je vhodný k ochucení omáček, nálevů, zálivek a marinád. Velmi doporučovaný je k přípravě zvěřiny. Podporuje trávení a látkovou výměnu a má lehké uklidňující a protizánětlivé účinky. Příznivý vliv má i na snižování krevního cukru.

Bazalka může sloužit jako obklad či kloktadlo

Bazalku do současné gastronomie přinesli Italové, pochází však z jižní Asie. Dá se použít čerstvá, sušená i mražená. Přidává se k těstovinám na pizzu, ke grilovanému masu, do salátů a k rybám. Podporuje žaludeční činnost, pomáhá při nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Odvar ze sušené bazalky pomáhá při nemocech trávicího traktu a při zácpě. Můžeme ho však použít i zevně k obkladům na opuchlá místa. Při kašli se dá použít i jako kloktadlo.

Rozmarýn pomůže při kašli i migréně

Rozmarýn je znám svou výraznou chutí, kterou nezmírní ani delší vaření. Proto je potřeba do všech jídel velmi citlivě dávkovat. Je nejdůležitější součástí známého provensálského koření. Zvyšuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Je výborným pomocníkem při kašli, astmatu, migréně a nespavosti. Zbavuje organismus nečistot a chrání mozek před volnými radikály.

 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/mat.png

 

Bylinky na střevní potíže

 

Při trávicích potížích jako je průjem, křeče v břiše, zácpa nebo nadýmání nám mohou účinně pomoci přírodní zdroje, léčivé byliny, ať už ve formě čaje či jako koření. Odvary z bylin je možné pravidelně užívat jako doplnění pitného režimu, je však nezbytné je postupně střídat a neužívat dlouhodobě pouze jeden druh nápoje.

Zmírnit nepříjemné potíže s trávením vám pomůže např.:

  • Fenykl – povzbuzuje chuť k jídlu, napomáhá zažívání, potlačuje nadýmání a plynatost, tlumí střevní křeče.
  • Anýz – povzbuzuje trávení, působí proti plynatosti a uvolňuje křeče v zažívacím traktu, lze jej užívat jako prevenci infekčních chorob trávicí soustavy nebo jako doplněk při průjmových onemocněních.
  • Kmín – velmi účinně zmírňuje projevy nadýmání a plynatosti, obecně zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost střev a žaludku, vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu.
  • Heřmánek – způsobuje zklidnění nervového systému a napomáhá lepšímu trávení, poskytuje úlevu při zažívacích potížích a zánětech, zmírňuje nadýmání a zažívací potíže.
  • Meduňka lékařská – všestranně účinná bylina, kromě léčby nachlazení se užívá se také při nadýmání, žaludečních křečích, žaludečních neurózách, střevní kolice, nechutenství atd.
  • Máta peprná – její hlavní léčivou složkou je mentol s výraznou a nezaměnitelnou chutí a vůní, bylina má všestranné léčivé účinky na lidský organismus, kromě jiného pomáhá také při poruchách trávení, při podráždění střev, nachlazení a kašli, bolesti svalů a bolestech hlavy.
  • Koriandr – zvyšuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu žaludeční šťávy, a tím podněcuje trávení, pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání.
  • Maliník a ostružiník – odvar z listů maliníku a ostružiníku má výrazný protiprůjmový účinek, užívá se při střevních a žaludečních katarech a kolikách, podporuje vylučování žluči a usnadňuje trávení.

 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/herbs.jpg

Bylinky místo soli

 

Češi denně spotřebují téměř třikrát tolik, než je doporučená dávka a po Maďarech patří v Evropě k jejím největším konzumentům. Nadbytek zvyšuje krevní tlak a vede tak ke kardiovaskulárním onemocněním, zadržuje vodu v těle, přispívá k rozvoji osteoporózy, zvyšuje riziko rakoviny žaludku a nepřímo vede i k obezitě. Denní příjem soli by přitom neměl převýšit 5 g (tomu odpovídají 2 g sodíku).

K dochucování pokrmů nám místo soli pomohou některé bylinky:

Pažitka (Allium schoenoprasum) je vytrvalá cibulovitá rostlina s dutými trávovitými listy. Tato mnohostranná kuchyňská bylina výborně ochucuje nejrůznější pokrmy, dodává jim vůni a svou jasně zelenou barvou i lákavý vzhled.

Bazalka (Ocimum basilikum) Tato bylinka se hodí skoro ke každému jídlu, téměř spřízněná je ale s rajčaty. Použijte ji do omáček, na špagety, k rybám, do vaječných pokrmů i do salátů. Nikdy ji nevařte. I když –odvar z nati se doporučuje pít při chorobách ledvin.

Petržel kadeřavá (Petroselinum crispum) U nás nejběžnější naťová zelenina bohatá na vitaminy se hodí do polévek, salátů, k vaječným a rybím pokrmům i jako ozdoba ve studené kuchyni.

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je aromatický, pomalu rostoucí keř pocházející ze Středomoří, doporučuje se do masitých pokrmů, ke kuřatům, do rajčatové omáčky, ke gratinovaným bramborám a ke grilování.

Kopr (Anetheum graveolens) je jednoletá rostlina. Listy a semena se používají při nakládání okurek, do omáček a studených polévek, na ryby, do omelet.

Oregano (Origanum vulgare) neboli dobromysl je víceletá rostlina, vzrůstem i chutí podobná majoránce. Oproti majoránce má výraznější chuť, nepostradatelné je u italské a francouzské kuchyně, je také základní chutí pizzy. Aroma se plně rozvine až při vaření.

Řeřicha (Lepidium sativum) je jednoletá křehká bylinka, původem z Blízkého východu. Přidává se do majonéz, salátů a tvarohových pomazánek i jako ozdoba pokrmů. Má vysoký obsah vitaminů, podporuje metabolismus a tvorbu červených krvinek.

Libeček (Levisticum officinale) je víceletá mohutná a odolná rostlina s dutou lodyhou, kterou ochucujte polévky, brambory, saláty, mleté, skopové i vepřové maso. Používejte jen v malých dávkách, je silně aromatický.

Koriandr (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina intenzivní vůně, nepostradatelná v mnoha asijských kuchyních. Používat můžete všechny části rostliny, každá má specifické aroma a chuť. Listy i semena tvoří základní surovinu v kari. Časté je užití čerstvých listů do polévek, zeleninových pokrmů, salátů a čatní.

Majoránka – bylinka ze Středozemí, odkud k nám přišla už v 16. století. Tehdy se hodně používala jako odstraňovač pachů v taškách a kabelách, prášek z drcených listů byl výbornou leštěnkou na nábytek.